Allium

Löksläktet (Allium) är ett växtsläkte med över 550 beskrivna arter. Att det heter löksläktet innebär dock inte att alla växter med lök ingår – tvärt om är det många av våra populäraste lökväxter i trädgården som hör till helt andra släkten Tulpanerna ingår i släktet Tulipa, krokusarna i Crocus, och så vidare.

Det är också så att många arter och sorter i Allium inte odlas huvudsakligen som prydnadsväxter, utan som livsmedel, till exempel purjolök (A. porrum), vitlök (A. sativum), gräslök (A. schoenoprasum) och matlök (A. cepa). De välkända ingredienserna gul lök, rödlök, scharlottenlök, silverlök och syltlök är alla sortgrupper som härstammar från matlöken (A. cepa).

I den här artikeln kommer vi inte att uppehålla oss i köksträdgården, utan istället ta en titt på medlemmar av Allium som odlas som prydnadsväxter.

allium

Allium som prydnadsväxter

Det finns gott om Allium-arter och sorter i handeln som huvudsakligen planteras för sitt prydnadsvärde och inte primärt som livsmedel eller medicinalväxter.

För de flesta arter inträffar blomningstiden någon gång under perioden april – juli i Sverige.

Det är alltid bäst att skaffa information om just de arter du är intresserad av, men i allmänhet brukar Allium-plantor uppskatta mullrik jord som dränerar väl.

När Allium-plantor trivs brukar de börja sprida sig med sidolökar och frön. Om du vill ta tillvara fröna och plantera dem, låt dem sitta kvar på plantan tills de mognat ordentligt och frökapseln har mörknat och torkat.

Att odla Allium prydnadslökar

Det går att fröså Allium, men mycket enklare och vanligare är att man köper lökar och planterar i trädgården. Alliumlökar kan planteras både vår och höst.

Tänk på att kolla informationen om vinterhärdighet om du vill att lökarna ska övervintra i trädgården. Det är viktigt att jorden dränerar väl, annars ökar risken för att löken ska frysa sönder. Dåligt dränerande jord kan göra så att informationen om lämplig odlingszon inte stämmer för lökar. Kontrollera trädgårdsjorden innan du planterar, och förbättra den om behov finns – till exempel genom att blanda upp den med grus och sand.

Att tillföra mull innan plantering är också ett plus för att ge prydnadslökarna bästa möjliga förutsättningar att frodas.

Råddjur och Allium

En fördel med att plantera Allium är att råddjur brukar lämna dessa växter ifred. Som alltid kan det finns undantag, så bäst är att dubbelkolla vad som gäller för just den Allium du är intresserad av att plantera.

Vad är boll-lökar?

Termen boll-lök kan antingen avse den specifika arten boll-lök (Allium karataviense) eller används som en allmän benämning på massor av olika arter och sorter som odlas för att de under blomningsperioden pryds av en vacker blomsterboll på toppen av en blomstängel.

Det finns väldigt många boll-lökar att välja mellan i handeln, och det blir ofta mycket vackert att kombinera flera olika sorter tillsammans. På vis kan man få stor variation på höjd, bollstorlek, färger och nyanser – men ändå hålla sig till det genomgående temat boll-lök vilket skapar harmoni för ögat i planteringen. Med rätt kombination kan jättar som Allium giganteum blandas med betydligt lägre och mindre boll-lökar utan att det känns rörigt eller spretigt. A. giganteum får 100-150 cm höga blomstänglar och de violetta eller purpurfärgade blomsterbollarna blir uppemot 15 cm i diameter när plantan blommar i juni-juli.

Förutom att vara en vacker prydnad i trädgården kan blommande boll-lökar också med fördel användas som snittblommor för att skapa pampiga buketter som sticker ut från normen.

Fröställningarna kan torkas och göras till eterneller.

Pollinerare

Boll-lökar förser många olika pollinerande insekter, inklusive honungsbin, med mat. Vill man hjälpa bin och andra pollinatörer på traven fungerar det alltså att plantera boll-lökar. Välj gärna en kombination av boll-lökar som har olika blomningsperioder så att det finns nektar att tillgå under en längre period.

Med boll-lökar i trädgården kan man bland annat få se många olika fjärilar flockas kring de färgglada bollarna, vilket ytterligare höjer skönhetsvärdet på rabatten.

Vad är neapellök?

Neapellök (A. neapolitanum) är en vild art av lök som blir ungefär 40 cm hög och får vackra, skira vita blommor i juni. Den är ett mycket populärt val för blombuketter, och det förekommer att blivande brudpar odlar den för att ha i sina arrangemang.

I Sverige är den endast vinterhärdig på de absolut mildaste platserna, och rekommendationen är att man tar in lökarna och förvarar dem frostfritt under vintern.

Det här är ett exempel på en prydnadslök som inte ingår i kategorin boll-lökar.

Allium ´Millenium´- Årets Perenn 2021

En boll-lök som fått mycket uppmärksamhet på senare år är trädgårdskantlök – Allium ´Millenium´- som år 2021 korades till årets perenn i Sverige, efter att han erhållit motsvarande hedersbetygelse i hemlandet USA tre år tidigare.

Den drivande kraften bakom arbetet med att lansera den här kultivaren är Allium-experten Mark McDonough vars samling av Allium inkluderar tusentals växter. McDonough är berömd för sina omsorgsfullt framtagna kultivarer, men just Millenium är faktiskt en självsådd hybrid, och det är fortfarande oklart exakt vilka Allium som bidragit med det genetiska materialet. Enligt McDonough ingår i vart fall kantlök (A. lusitanicum) och sibirisk kantlök (A. nutans).

Trädgårdskanlöken Allium `Millenium` får klotrunda rosalila blomsterbollar som är vackra redan när de står i knopp, och till skillnad från många andra boll-lökar kan blomningen fortsätta blomma en bit in på hösten. Millenium brukar blomma från juli till och med september i Sverige, och därefter kan man njuta av de dekorativaa fröställningarna.

De vackra, långsmala bladen på en trädgårdskantlök är grönglänsande och dyker upp redan tidigt på våren. De bildar en tät och frodig tuva långt innan blomningen startar, så det här är en planta som har något att erbjuda under många månaders tid.

Är man framförallt ute efter gigantiska blomsterbollar är dock Millenium inte det bästa valet, eftersom de inte brukar bli större än 5 cm i diameter och det finns boll-lökar i handeln som blir större än så. Millenium är inte heller den högsta plantan bland boll-lökarna, utan brukar hålla sig kring 30 centiometers höjd.

Både rådjur, harar och kaniner brukar lämna Millenium ifred, såvida de inte är mycket desperata.