Brudslöja

Gypsophila paniculata

brudslöjaBrudslöja är en flerårig växt som trivs bäst stående i full sol. Den tillhör familjen nejlikväxter och är en fröväxt. Brudslöjan har ett speciellt utseende och förväxlas inte med andra arter. Brudslöjan passar bra som komplement i vilken blombukett som helst och den är utmärkt att torka.

Den vill ha en väldränerad jord som innehåller mycket kalk. Brudslöjan kan odlas i hela landet bara den står skyddad och i en optimal jord. Den har ett yvigt och buskigt växtsätt. Den har små vita blommor som växer samman i knippen och bildar ett flor. Blomskaften blir endast en halv centimeter långa men de är längre än fodret. Kronbladen blir högst fem millimeter långa och har en rundad spets. Stjälkarna är gråa, delvis kala och kan lätt gå sönder vid lederna. Den blommar under juni till augusti. Bladen är blågröna och blir omkring 10 cm långa och ett par centimeter breda.  Den blir mellan 50 till 80 cm hög. Planteras på ett avstånd av 40 cm.

När den slår rot så utvecklar den en så kallad pålrot, vilket gör att det kan vara svårt att flytta på den i efterhand. Roten växer rakt ner under plantan och breder ut sig med många mindre rötter åt sidorna. Det gör att den här blomman står mycket stadigt. Brudslöjan behöver inte beskäras. Plantan klarar av att torkas ut och sedan återfå sin glans på nytt.

Första året brudslöjan planteras ut i trädgården bör du täcka över den med torra löv när vintern kommer.

Växten kommer ursprungligen ifrån Centraleuropa och är en odlad art. Den kan dock påträffas växandes vilt och år 1909 hittades den  förvildad i Skåne för första gången. Den påträffas oftast odlad i rabatter och är mycket populär i olika blomsterarrangemang.

Det latinska namnet paniculata betyder ”med vippor” och syftar på växtens utseende. Gypsophila är en sammansättning av de grekiska orden gypsos, som betyder krita, och filos som står för vän. Man kan översätta det hela till ” en kalkälskande vän” som syftar på brudslöjans perfekta miljö.

Förökning sker antingen genom frösådd på friland under våren eller också med sticklingar. Fröna ligger i en kapsel. Fröna är ljusgroende och ska därför inte täckas över med jord vid sådden. Det tar ungefär två till tre veckor för plantan att komma upp om den står skyddat och gror i grader runt 15°C.