Marktäckande ros – ’Lavender Dream’

Bunndekkende ’Lavender Dream’

Marktäckande ros - 'Lavender Dream'Marktäckande ros är en buske som kan bli 40-50 cm hög. Grenarna är långa och pryds av många små rosor. Blommorna har gula ståndare i mitten med rosa kronblad. Knopparna är mörkrosa men bleknar när de slår ut till en ljusare nyans. Den blommar under juli till september och är en växt som remonterar. Det vill säga den blommar om en gång till senare under sommaren. Klipp bort de gamla vissna blommorna så hjälper det de nya blommorna att komma fram. Blommorna har inget direkt tydlig doft. Bladen är mörkt gröna under hela sommaren.

Plantera buskarna med ett avstånd på 70 cm från varandra. De trivs som bäst på en solig plats som också kan ge lite halvskugga. Innan du planterar ut busken i din trädgård bör den stå i vatten i en halvtimme för att suga åt sig så mycket som möjligt. Gräv sedan en 60 cm djup grop och placera rosen i gropen. Förädlingsstället på rosens stam ska vara 10-15 cm under markytan. Använda en blandning av rosjord, planteringsjord och kogödsel och fyll igen gropen. Vattna och fyll på med mer jord om det behövs. När rosenbusken är nyplanterad är det viktigt att den får vatten regelbundet och vänta minst fyra veckor med att gödsla den. Du kan använda gödsel från din egna kompost, kogödsel eller så kan du köpa speciellt rosgödsel hos din trädgårdshandlare. Den trivs bäst i en väldränerad jord och mår inte bra av att stå med rötterna blöta.

Den marktäckande rosen breder ut sig på bredden och blir inte speciellt hög. Grenarna har taggar men de är inte lika kraftiga som en traditionell ros har på sina stjälkar. Det är en tålig växt som står emot de flesta sjukdomar som andra rosor och buskar kan råka ut för.

På våren är det dags att beskära busken. Ju tidigare desto bättre så att busken hinner återhämta sig och blomma under sommaren. Beskärningen gör du genom att ta bort gamla kvistar som vissnat och skära ner de grenar som växer i kors. Bor du i ett varmare klimat kan du klippa ner hela busken och spara ungefär två tredjedelar av den. I kallare klimat kommer du antagligen behöva klippa ner mer än så.

Du kan använda dig av flera metoder för att föröka denna ros. Genom skottsticklingar och sticklingar, genom ympning eller genom skiktning.

Bin och insekter lockas av denna rosbuske. Den klarar sig bra både på landet eller i storstan trots luftens föroreningar.