Vipphortensia

Hydrangea paniculata ’Phantom’
viphortensiaVipphortensian tillhör familjen Hortensiaväxter och är en buske med stora blomklasar som skiftar mellan vitt och ljust rosa. Blommorna har ingen tydlig doft men det kompenserar de vackra blommorna för. I början av sommaren är blommorna ljust gröna innan de blommat ut ordentligt för att sedan övergå till vita stora blommor juli-augusti. Under september innan blommorna faller från busken har de antagit en mer rosa nyans. Den har sin blomningstid under juli till september. I Sverige kan växten hinna med två blomningar under sommaren om det är riktigt varmt.Bladen är gröna och ovala med en spetsig topp.

Under vintern kan du antingen klippa bort blommorna eller låta de sitta kvar som dekoration i din vinterträdgård.

Busken kan växa sig 2-3 meter hög och breder ut sig i omfång. Därför bör du inte sätta plantorna närmre än 1,5-2 meter ifrån varandra. Växten kan planteras en och en eller också tillsammans i grupp. De trivs bäst på en halvskuggig plats i en näringsrik, mullrik men kalkfattig jord som inte ska torkas ut. Det latinska namnet Hydrangea kommer från det grekiska ordet hydor som betyder vatten. Så de ska vattnas ordentligt men jorden bör vara väldränerad. Det är extra viktigt om de ska klara övervintringen. De trivs i varmare, fuktiga klimat men bör skyddas från direkt solljus under en del av dagen.

Buskarna mår bra av att tillföras gödsel årligen. Stoppa ner gödsel i jorden runt buskarna. Se till att näringen inte innehåller för mycket kväve. Det kan minska blomningen på busken och endast få bladen att växa.

Genom att beskära busken kan blomklasarna växa sig ännu större.Det ideala är att skära ner buskarna till 20-30 cm över marken och detta görs lämpligast under mars månad. De kommer då växa upp till 120 cm under sommaren. Du kan också låta busken växa och på senvåren bara klippa av  ett par knoppar så att det kommer nya grenar med nya blommor under nästa sommaren.

Vipphortensians grenar är mörkt bruna och något håriga och delvis kala. Växten växer vilt i Kina, Japan och på ön Sakhalin utanför Sibiriens östkust. Den kan med fördel planteras ihop med andra växter och buskar så som andra hortensior. När busken är nedklippt kan blommande vitsippor, sockblommor eller kanske julrosor dra blickarna till sig istället för de nakna grenarna.