Klätterros

Rosa ’Alchymist’

klätterrosKlätterrosen är en hybridsort som tillhör familjen rosväxter. Den tros ha sitt ursprung från Tyskland. Under juni-augusti blommar den. Den är mycket köldkänslig och beskrivs därför ibland felaktig som ettårig.

Då det är en klätterväxt behöver den ha något stöd att klättra mot exempelvis en spaljé. Får den rätt stöd ger växten fler blommor. Det går även att ha den som buskros om man föredrar det. Under vintern måste den täckas. Den kan växa och bli upp till 2.5 meter hög.

I rätt klimat och jord kan den växa riktigt fort. Klätterrosen gillar sol men vill delvis ha viss skugga. Den doftar gott och lyser upp fint i trädgården med sina olika nyanser av gul, orange och aprikos. Temperaturen och klimatet påverkar klätterrosens färg på blommorna. Blommorna blir ungefär 10 cm stora.

Klätterrosen har sirliga grenar med tätvuxna, doftande blommor. Grenarna är mycket taggiga och bladen är gröna.

Innan klätterrosen planteras ut i trädgården bör den stå i vatten i 30 minuter. Gropen bör ha en diameter på 60 cm och djupet ska vara detsamma. Plantera rosplantorna på ett avstånd av 50-100 cm. Vänta tills all chans för frost har försvunnit. Blanda rosjord med planteringsjord och kogödsel för att optimera planteringen. Vattna växten regelbundet tills den har etablerat sig.

Efter tidigast fyra veckor kan du gödsla för att ge extra näring. Använd då kogödsel eller färdig rosgödsel. Det går även bra att använda sig av kompost från sin egen trädgård. Den trivs bäst i en lerig, väldränerad jord som är svagt sur jord, det vill säga jord med ett pH på 5,5 till 6,5.

Tyvärr så älskar rådjuren att äta dessa blomknoppar och även grenarna. Det går att förhindra att rådjuren äter upp dem genom att sätta nät runt så att de inte kan komma åt att äta upp växten. Klätterrosen är mycket sjukdomsresistent men mottagliga för bladlöss, mögel och svampen Diplocarpon rosae ”black spot” .”Black spot”ger som namnet antyder, svarta fläckar på bladen och kan få växten att tappa sina blad. Det finns både kemiska och ekologiska behandlingar som kan ta bort sjukdomarna.
Då det är en hybridsort kommer den troligtvis inte växa om du försöker så fröna.

I mars är det lämpligt att beskära växten och i samband med det kan du ge den lite extra näring i form av gödsel. Efter den första blomningen i juni kan du passa på att ödsla igen. Klätterrosen är multifunktionell som buske, slingrande runt en pelare eller vacker som snittblomma i en blomsterbukett.