Isop

Isopen Agastache ’Blue Fortune’ 

Agastache 'Blue Fortune'Isop är en flerårig perenn. Den har stora, mörkgröna blad som är silverfärgade på undersidan. En bit in under blomningstiden så utvecklar blommor och blad en mintdoft. Bladen avger en doft av lakrits när de krossas. Både blommor och blad är ätbara och kan användas som dekoration på bakverk eller i sallader. Det går att använda bladen till att koka te på, de unga bladen kan avnjutas i en sallad. Du kan till och med ta unga skott från denna växt och tillaga dem som sparris.

Blommorna är ljusblå och växer klumpvis i höga stängslar. Själva blommorna är ganska små men tillsammans bildar de täta klasar. Hela plantan kan bli upp till en meter hög. Den blommar som mest under juli till september.

Agastache ”Blue Fortune”  är mer tålig mot kalla vintrar än andra arter av Agastache. Den frodas som bäst i full sol med lätt skugga. Den trivs bäst i en sandig eller lerig jord som bör vara torr till medelblöt. Markens pH neutralt eller surt. Placera grus runt plantan för att förhindra att vatten blir stående, vilket kan orsaka röta. Under vintern kan den behöva viss skydd för att klara sig mot kylan.

Frön sås under våren och plantan växer medelsnabbt. På sommaren kan du dela plantan för att föröka den eller ta halvmogna sticklingar. Den självsår sig.

När den har etablerat sig behöver den väldigt lite underhåll. Den här växten råkar lätt ut för mögel, rost och falsk mjöldagg.

Den här långblommande växten fungerar bra som gränsavdelare i trädgården. De står sig vackra mot en trästaket eller vägg. Den passar bra ihop med andra blommor så som exempelvis  rudbeckia och tillsammans bildar de en vacker ängsträdgård. Genom att plocka bort vissna blommor och blad förlänger du växtens blomningstid. På vintern övergår de vackra gröna bladen till en guldgul nyans. Du kan ofta se denna Isop blomma långt efter att många andra växter blommat färdigt på sensommaren.

Rådjuren och hararna brukar inte dras till den här perennen däremot kan den få besök av sniglar. Växtens vackra blommor lockar till sig många fjärilar och bin.

Den fungerar bra att ha som snittblomma i en vacker sommarbukett.

Den här Isopen är en hybrid från Europa. ”Agastache Blue Fortune” är resultatet av en korsning mellan arterna Agastache rugosa och Agastache foeniculum. Den har hög anpassningsförmåga och klarar av att växa i de flesta klimat.