Kryddtimjan

Thymus vulg. ’Compactus’ 

timjanKryddtimjan är en perenn som tillhör familjen kransblommiga växter. Den är en halvhög buske som växer upprätt. Den kan växa och bli mellan 20-30 cm hög.

Det är en flerårig växt som trivs bäst på en solig plats. När du planterar kryddtimjan bör du ha ett avstånd på 30 cm mellan plantorna. Den börjar blomma under våren i maj och fortsätter under juni.

Det finns ungefär 350 arter i timjansläktet och kryddtimjan är en av dem. I Sverige började timjan att odlas som kryddväxt på 1400-talet. Det är framförallt bladen på timjan som  kan användas som smaksättning i mat men även blommorna kan användas. Bladen kan användas både färska och torkade. Om bladen torkas ger de en mer koncentrerad smak i maten. Timjan har sedan forntiden använts i köket men även som medicin. Timjan sägs ha bakteriehämmande egenskaper och kan motverka hosta och vara slemlösande. Gurgla med timjanvatten för att få en fräsch andedräkt. I gamla grekiska texter finns det läkare som skriver att ett uppkok av timjan och honung hjälper den som har svårt med andningen. I templen brändes timjan som rökelse för att blidka gudarna.

Blommorna på timjan är vita till rosalila och växer i små bollar på toppen av växten. Bladen är gröna året om. För att så timjan ska fröna förkultiveras inomhus i såjord. Börja redan i februari för att de ska hinna växa sig starka. Det går att börja ändå fram till april. Övertäck fröna med sand eller vermikulit. Efter att fröna har börjat gro ska de stå ljust och svalt. Det tar ungefär 10 till 20 dagar för fröna att komma upp. När det inte finns någon risk för frost ute kan de planteras ut i trädgården. Under vintern bör de täckas.

På Öland har timjan spridit sig från kryddträdgårdar och växer numera vilt på flera platser. Timjan blommar under juni-oktober och kan skördas under den tiden. Bladen på timjan ser ut som barr. Växten är mycket omtyckt av fjärilar och andra insekter som sprider dess pollen.

Timjan är ganska lätt att odla och sköta men man bör undvika att låta dem stå allt för blött under vinterhalvåret. Den trivs bäst i en väldränerad, kalkrik jord i fullt solljus. Om du väljer att inte plantera ut den i trädgården så går det att ha den växandes inomhus i en kruka likaväl.

Förökning sker genom att du tar sticklingar av en redan färdig planta eller så kan du odla från fröna.