Lammöron

Stachys byzantina. ’Silver Carpet’ 

Stachys byzantinaLammöron är en flerårig perenn som trivs bäst i full sol. Står den i ett varmare klimat föredrar den att få lite skugga under eftermiddagen. För mycket skugga mår den inte bra av då bladen kan drabbas av sjukdomar. I varma, fuktiga klimat är det extra viktigt att jorden är väldränerad så den inte drabbas utav röta. Är det dessutom hög luftfuktighet kan bladen skadas och plantan dö ut även om jorden är som den ska.

Den kan bli mellan 20 och 30 cm hög. Växten har sin blomningstid under juni till augusti.

Håll ett avstånd på 30 cm mellan varje planta när du planterar ut dem. Den trivs bäst när den står i en torr till medelfuktig jord. Det är en marktäckande växt med silvergröna blad som påminner i formen om ett lamms öra. Bladen växer i rosetter, är avlånga och ulliga. Undvik att vattna direkt på bladen. Då de mjuka, ulliga bladen lätt samlar på sig vätska såsom dagg och regndroppar vilket kan orsaka att växten lätt dra på sig olika sjukdomar. Bladen ruttnar lätt. Det bästa är att vattna plantan tidigt på morgonen så den hinner torka ut under dagens soltimmar.

I varmare klimat behåller bladen sin vackra färg men inte under hårda vintrar. Lammöron är kända för att de inte producerar några blomställningar.

Du kan dela på plantorna när du tycker att det behövs, kanske för att fylla ut på kala platser i din trädgård. Det bästa sättet att dela plantan på är genom att dela roten. Arten Lammöron ”Silver Carpet” är steril och kan inte föröka sig själv med frön vilket andra sorter av Lammöron kan.

Växten breder ut sig likt en matta i trädgården och de tillför ett intressant utseende till vilken trädgård som helst. Du kan välja att plantera ut växten endast på ett litet område för att skapa kontrast eller också låta den växa över ett större områden. Växten fungerar ofta som bakgrund för att framhäva andra färggranna blommor.

Barn brukar älska den här ulliga växten och den kan kan med fördel planteras längs med uppfarter eller andra raka linjer för att få ett mjukare utseende.

Rådjuren brukar inte röra den här växten.

Lammöron kommer ursprungligen ifrån Mellanöstern, framförallt från Iran och Turkiet. Det finns ungefär 300 arter av Stachys. De flesta är örtartade perenner men det finns även små buskar och häckar. ”Stachy Floridana” är ett skadligt ogräs. ”Stachy Affinis” odlas mycket i Asien och den har knölar som går att äta.