Lämpliga fiskar för din damm

Att ha fisk i sin trädgårdsdamm är inte bara mycket vackert utan underlättare också skötseln av din damm. Fiskarna äter avfall som annars skulle ligga och ruttna. De hjälper också till att hålla nere mängden mygg i din trädgård genom att äta alla mygglarver. Det är dock viktigt att komma ihåg att om du väljer att ha fisk i din damm så kan du inte längre använda gifter i din damm för att hålla vattnet klart. En damm med fisk i biologisk balans kräver mindre skötsel för att hålla sig vacker men om du föredrar att använda dig av kemikalier för att hålla vattnet kristallklart så är det bättre att du avstår från fisk eller växter i din damm.

Innan du bestämmer dig för att ha fisk i din damm är det viktigt att du planerar för vinter. Du kommer under denna tid troligen inte kunna ha fisken i dammen utan du måste istället ha dem inomhus. Platsen behöver inte hålla rumstemperatur men får heller inte vara alltför kall. Lämpliga platser att hålla fisken under vinter inkluderar akvarium eller plastdammar i källaren eller garaget. Om du så föredrar kan du givetvis också hålla fisken inne i huset under vintern.

Om du väljer att ha fisk i din damm så finns det ett antal arter du kan välja mellan.

 • Guldfisk
  guldfiskGuldfisk är en av de vanligaste fisktyperna i svenska trädgårdsdammar. Deras klara färg gör att de syns väl från ytan och de kan växa sig relativt stora. Olika typer av guldfiskar är olika lämpliga för att hålla i trädgårdsdammar. Vissa typer kräver högre temperaturer och är generellt mer känsliga än andra typer.

  Välj typer av guldfisk som är mer lika hur guldfiskar brukade se ut såsom vanlig guldfisk och komet guldfiskar. Båda dessa typer kan bli 30 cm långa. Undvik sk Fancy guldfiskar såsom slöjstjärtar, lejonhuvuden och blackmoor guldfiskar. Dessa växer sig inte lika stora och är känsligare. De är också långsammare vilket dramatiskt ökar risken för att de skall bli ätna av fåglar.

 • GuldidGuldid är en mycket storvuxen art (över 50 cm) som är lättskött och har en vacker gyllene ton. Arten är mycket bra att hålla i dammar men kan tyvärr vara relativt svår att få tag i den. Den var vanligare förr men har under de senaste 20 åren till stor del fått lämna sin plats på marknaden till Koi Karpen.
 • Koi KarpkoiKoi karpar växer sig mycket stora och kommer i en bred variation av olika färg och fentyper. Koi karpar kommer också i alla möjliga priser. Det är möjligt att köpa en vacker Koi karp för mindre än  50 kr men om du är en kännare är det även möjligt att köpa fiskar som kostar många tiotusentals kronor. De dyrare fiskarna anses hålla en högre kvalitet. Det är ofta mycket svårt för någon som inte är insatt i Koi karparnas värld att se skillnad på en 100 krs och en 10 000 krs fisk. En stor del av de Koi karpar som säljs Sverige odlas i Sverige av munkar. Du kan köpa koi karpar i akvariebutiker och garden centers. De är vanligare i garden centers med en damm avdelning än de är i akvariebutiker. Detta då de är mer lämpade för dammar än akvarium och endast sälla hålls i akvarium.

  Koi karpar växer fort så du kan välja att spara pengar genom att köpa små fiskar. Större fiskar lider dock mindre risk att bli uppätna av fåglar så om detta är ett problem i ditt område kan det vara värt att betala för större fisk.

 • Ghost KoiGhost Koi är en typ av koi fisk som kan se mycket vacker ut i butiken men som man  skall undvikas om man letar efter en vacker färggrann fisk att hålla i sin damm. De är relativt aggressiva och det är inte ovanligt att de dödar eventuella andra Koi karpar eller guldfiskar som du har i en damm. Fiskarna ser vackra ut i affären men deras teckning gör dem mycket svåra att se ovanifrån i dammar. Man ser bara skuggor. Undvik denna art och köp istället guldfisk eller andra Koi Karpar.

Mer ovanligt arter

Här nedan kommer jag skriver lite om arter som sällan hålls i dammar och som de flesta inte tänker på som dammfiskar men som trots detta klarar sig mycket bra i en damm så länge man låter vattnet bli varmt nog innan man planterar ut dem.

 • CikliderrödcicklidCiklider ses ofta som akvariefiskar och inte som dammfiskar. Detta då de föredrar varmare vatten. Många arter är dock mycket toleranta och klarar sig bra i trädgårdsdammar så länge temperaturen håller sig över 15-16 grader. Exempel på ciklid arter som klarar sig bra och förökar sig i ouppvärmda dammar utomhus under den svenska sommaren inkluderar Röd Ciklid, Texas ciklid, Citron ciklid, Umberto ciklid, jaguar ciklid, Festae ciklid, Tilapia och många andra arter. Att hålla ciklider i din damm under sommaren kan vara en mycket bra lösning. De är ofta stora färggranna fiskar med ett intressant beteende som inte är troliga att ätas av fåglar. De är också populära akvariefiskar vilket gör dem mycket lämpliga att hålla i ett akvarium i vardagsrummet under vintern.

  Du hittar ofta en massa små och halvvuxna fiskar i dammen när det är dags att ta in dem innan vintern.

 • Solkarpar

  Solkarpar är en av många Nordamerikanska arter som passar bra för trädgårdsdammar men som kan vara svåra att få tag i. De är intressant att hålla men inte särskilt färggranna.

 • MalarDet finns en stor mängd olika stora malar som framgångsrikt kan hållas i dammar. De är inte särskilt färggranna men har mycket intressant beteende och kan bli nästan som hundar om man spenderar tillräckligt med tid för dem.

Det är bäst att välja att bara hålla en typ av fiskar i din damm. Det går att kombinera olika fiskar tillsammans men inte alla typer av fiskar går bra att hålla med alla andra och det är därför lättare att begränsa sig till en typ av fisk. Om du vill kombinera flera typer bör du läsa några akvarieböcker och lära dig hur fiskar kan blandas innan du bestämmer vilka typer av fiskar du vill ha.

Det är bra om du vet vilken typ av fisk du vill köpa innan du far till butiken. På detta sätt riskerar du inte att göra ett dåligt val genom att blir frestade av något du ser i affären som inte är lämpligt för din damm. Om du vill köpa större Koi karpar eller guldfisk är det möjligt att din lokala akvariebutik behöver  beställa in dem åt dig. Detta då marknaden för dessa inte är så stor.