Luktpion

Paeonia lactiflora

luktpionLuktpionen tillhör familjen pionväxter och är en flerårig växt som återkommer med sina praktfulla blommor. Den kommer ursprungligen från Kina, Sibirien och Mongoliet och användes där som en medicinväxt.

Luktpionen är en klassisk blomma som är en mycket kär trädgårdsväxt. Den blir 60-80 cm hög och trivs bäst i sol till halvskugga. Den blommar under juni-juli med stora vackra blommor i varierande färger. Precis som namnet säger så sprider de en härlig doft omkring sig.

Luktpionerna bör planteras med ett avstånd på ungefär en meter mellan plantorna och inte på en plats där det tidigare stått pioner. I sådana fall måste jorden bytas ut först innan du kan plantera din nya pion där. Du bör också undvika att plantera dem nära större växter eller träd som då kan stjäla både vatten, näring och ljus ifrån dem.

Luktpionen är en perenn med tjocka rötter och växtens stjälkar är röda och kraftiga. De trivs bäst i en kalkhaltig gjord som inte är alltför blöt då växtens stam och rötter lätt kan ruttna då. När de väl har etablerat sig på en plats bör de inte flyttas runt på. De sköter sig själva och kan endast behövas bindas upp under blomning då blommorna är stora och tunga.

Slutar dina pioner att blomma kan de dock behöva flytta på sig men du kan då räkna med att det kan ta flera år för dem att blomma igen. För att tillföra växten näring kan du lägga nyklippt gräs vid pionens rötter. Efter blomning kan du plocka bort de vissna blommorna men bladen lämnas kvar.

Luktpionen förökas genom delning eller genom frösådd. Fröna sår du på hösten i en sandblandad jord i krukor. Fröna ska inte täckas över då de behöver solljuset för att växa. För att fröna ska kunna gro behöver de köldbehandlas. Det kan ske genom att ställa fröna på en ljus plats som håller en temperatur runt 13-15 grader.

Om du istället vill föröka din luktpion genom delning kan du dela din redan växande pions stam på hösten och då se till att det finns skott på varje bit du tar. De kan odlas upp i en kruka eller direkt i jorden där du vill ha din pion växandes.

Rådjuren tycker inte om pioner men de är ofta besökta av myror som inte gör växten någon skada. De suger endast i sig den söta saften som växtens blommor avger sig.