Gräs skapar rätt känsla

grasGräs används relativt lite i svenska trädgårdar. De flesta tänker på gräs som något som passar bäst på ängar och som något  man vill hålla utanför sin trädgård. Man föreställer sig att alla gräs snabbt blir ogräs på samma sätt som den hatade kvickroten. Detta är inte sant och det är synd att gräs inte används i större utsträckning än de gör. Många gräs är tämligen delikata och kräver bra skötsel för att komma till sin fulla rätt. Många arter såsom rött Pampasgräs är också väldigt vackra och påminner mer om vackra blommor än ogräs. Andra gräsarter såsom citrongräs kan med fördel användas i matlagning för att locka fram nya delikata smaker. Citrongräs har också den stora fördelen att arten hjälper till att hålla mygg borta.

Om du har som mål att skapa en trädgård med en alpin känsla så är det ett mycket stort misstag att inte använda gräs i designen. Gräs fyller en mycket central roll i en alpin trädgård. Detta beror på att de smala delikata grässtråna lätt böljar i vinden och därigenom hjälper till att skapa den känsla man söker i en alpin trädgård. Om du tänker på alperna, naturen i området och alpina trädgårdar så kommer du troligtvis alltid att tänka på en bild där gräs spelar en viktig roll. Tänk t.ex. på en ikonisk alp bild såsom omslaget till The Sounds of Music där böljande gräs spelar en mycket viktig roll.

Båda enskilda tuvor av gräs och områden där gräs får växa mer vilt har sin roll i en alpin trädgård. Mer vildvuxna områden som backgrund och enskilda tuvor i de olika planteringarna. Enstaka barrväxter såsom pelartujor kan bidra till att göra vildvuxna ytor än mer gemytliga. Var inte rädd att experimentera med gräs på olika platser och på på platser där man traditionellt kanske mer sällan ser gräs såsom t.ex. i stenpartier. Resultatet är ofta en mer levande trädgård med en mer dramatisk känsla.

gräsDet finns ett mycket stort utbud av olika gräs som man kan använda sig av i sin trädgård. Tyvärr är de flesta av dessa arter relativt svåra att hitta i den svenska handeln. Endast ett fåtal arter kan regelbundet hittas i svenska plantskolor. Man är därför ofta tvungen att utgå från frön. Utbudet av frön är bättre både hos svenska och internationella fröbutiker. Engelskspråkiga sidor erbjuder ofta ett större utbud än Svenska sidor. Ett annat alternativ är eBay där man alltid kan hitta ett stort utbud av olika gräsfrön och andra typer av frön.

Att dra upp gräs från frö är mycket enkelt. De flesta gräsarter gror lätt och växer snabbt. Exakt krav kan variera mellan olika arter och vissa grässorter behöver en period av kyla innan frön kan gro. De flesta gräsarter kan fås att gro och växa upp på följande sätt.

  1. Fyll en platskruka med ren såjord. (platskrukor är bättre eftersom bakterier och andra orenheter lättare får fäste i lerkurkor. Du måste dock vara noggrannare med vattningen när du använder platskrukor) Jorden skall vara fuktig men inte blöt.
  2. Sprid ut de ofta relativt små fröna ovanpå jorden.
  3. Mylla ner fröa försiktigt i jorden. Ju mindre fröna är desto närmare ytan skall de hamna. Mycket små frön skall ligga på eller nära ytan medan lite större frön bäst placeras 5-10 mm under ytan.
  4. Placera krukorna på en ljus ren plats.
  5. Håll jorden fuktig men undvik att få den för torr. Låt aldrig jorden torka ut helt.
  6. Vänta tills fröna gror. Vissa arter gror på ett par dagar medan andra arter kan kräva flera veckor eller t.o.m. Månader att gro. Ge inte upp.

grärDet är bäst att så några frön i varje kruka och sedan plantera ut de små plantor direkt på den plats man vill ha. Så några fler krukor än du tror du behöver. Om du måste kan du dela gräsplantorna när de små plantorna har blivit ca 5 cm höga. Stör plantornas rötter så lite som möjligt när du skiljer på de små plantorna. Det är dock bättre om du redan från början planerar hur du sår fröna så att du inte behöver störa dem alls. Vänta tills plantorna blir 20 -30 cm höga innan du plantera ut dem i din trädgård.

När du väljer vilka typer av gräs du vill plantera i din trädgård bör du tänka på hur stora de blir, vilken färg de har, hur fort de växer och vilken känsla de ger. Olika typer av bambu ger t.ex. trädgårdar en trevlig mystisk asiatisk känsla. Denna känsla kan vara mycket trevlig men är kanske inte det man eftersträvar i en alpin trädgård. Japanska och Alpina trädgårdar kan integreras mycket vackert i varandra om man har en tillräckligt stor trädgård.

Vi rekommenderar speciellt att du tittar på lågvuxna röda och rosa grässorter då dessa kan ger båda färg och dramatik till din alpina trädgård.