Njut av sommaren

Sommaren är en tid när alla svenskar njuter av vädret och blir mer sociala än vi är undre resten av året. Vi spenderar mycket tid att umgås med andra i parker och kaféer. Sommaren är också en tid då de flesta gillar att slappna av i sin trädgård och bara njuta av lugnet. Tyvärr är detta också den tid på året då man måste göra mest underhållsarbete. Arbetet under våren består till stor del av att plantera ut nya växter och skapa nya vackra rabatter. Detta arbete kan vara mycket roligt. Sommaren arbete är tyvärr till stor del mycket tråkigare. Det är nu man måste rensa bort ogräs och klippa gräs för att det man redan har planterat skall överleva.

Sommarens arbete må vara tråkigt men det är också då man slutligen får se resultatet av allt sitt arbete under våren och vintern. Man får se sina små fröplantor utvecklad till stora vackra blommor. Man får se om man gjorde rätt val under våren eller om man kan plantera bättre kombinationer nästa år.

Med detta sagt är det dags att titta på vad man måste komma ihåg att göra under sommaren för att hålla trädgården så vacker som möjligt.

Klippa gräs

Att klippa gräsmattan är ett jobb som kan ta relativt mycket tid men som också kan vara relativt meditativt om man låter det vara det. Det är en ett uppdrag som gör att man inte behöver tänka alls utan man kan låta hjärnan vila en stund medan man klipper gräset. Man bör försöka klippa gräset ofta men bara lite varje gång. Gräset skall helst inte ha hunnit växa mer än mellan 1 och 1.5 cm mellan varje klippning. Detta innebär vanligen att man bör klippa sin gräsmatta varannan dag. En gräsmatta som klipps ofta kommer ha mindre ogräs i sig än en gräsmatta som klipps mer sällan.

Om man inte tycker om att klippa sin gräsmatta så kan man istället välja att köpa en robotgräsklippare. Robotgräsklippare blir allt billigare och man kan idag köpa en för bara några få tusenlappar. Titta dock inte bara på priset utan titta också på hur väl de klipper. Oftast är de billigaste modellerna inte särskilt bra och man kan få en mycket bättre klippare om man istället väljer den näst billigaste modellen för några hundralappar mer.

Rensa ogräs

Att rensa ogräs är utan tvivel den tråkigaste och jobbigaste uppgiften som man måste göra i sin trädgård under sommaren. Att rensa sina rabattera kan dock bli ett mycket lättare uppdrag om man gör det på rätt sätt. Det misstag som de flesta gör är att de rensar alltför sällan och när de väl rensar så har ogräsen hunnit växa sig stora och livskraftiga. Att lyckas döda ett stort ogräs kan vara relativt svårt. Ofta bommar man rotrester som skjuter nya plantor. Om man istället redan från tidigt på sommaren går över sina rabatter ett par gånger i veckan så kan man ta bort alla ogräs medan de fortfarande är små och lätta att döda. Om man gör detta så kommer de inte tillbaka och den totala mängden ogräs man måste rensa över sommaren blir mycket mindre. På detta sätt så hinner ogräsen inte heller utveckla frön vilket minskar antalet nya ogräs som man måste hantera.

Genom att klippa gräset ofta och rensa ogräs ofta kan man minska mängden ogräs som man måste slås mot under sommar med mer än 90%. Istället för att behöva stå på knäna i timmar så räcker det ofta med en minut eller två för att rensa en hel rabatt.

Vattna

Svenska somrar kan vara relativt varma och det kan dröja relativt länge mellan de dagar det regnar så man måste ofta vattna sina rabatter för att de skall växa och frodas. Urnor och blomlådor måste ofta vattnas varje kväll. Rabatter och buskar räcker det däremot ofta att man vattnar ett par gånger i veckan. Under torra perioder kan man även behöva vattna gräsmattan. Observera att vissa områden inte tillåter att man vattnar gräsmattan under torrperioder så det är mycket viktigt att du ser vad som gäller innan du börjar vattna.

Glöm inte att njuta av trädgården

Med allt som finns att göra i trädgården så är det lätt att glömma bort att ta sig tid att njuta av den. Du skall därför alltid ta dig tid att ha grillkvällar eller bara sätta dig och läsa en bok i din trädgård. Allt arbete i din trädgård är inte värt det om du inte tänker njuta av det.