Dags att plantera ut sommarblommorna

Det är nu försommar och förhoppningsvis skall det inte längre vara någon risk för frost. Det är nu dags att skörda frukten av allt arbete som du har gjort under våren och plantera ut alla de blommor som du har planterar inomhus under året.

Detta är den tid då det kommer finnas som mest att göra i trädgården men det är också ofta den mest belönande tiden på året att njuta av sin trädgård.

Rensa löv

Din gräsmatta skall nu förhoppningsvis ha torkat upp igen efter allt vatten som den smältande snön lämnade efter sig. Det är nu dags att försiktigt räfsa gräsmattan. Detta får allt dött gräs från förra året att resa på sig vilket skapar mer yta för nytt gräs att växa in snabbare. Genom att räfsa nu så får du också bort alla eventuella löv som blev kvar efter höstens räfsning. När du skall göra denna räfsning varierar mycket beroende på var i landet du bor. Generellt kan sägas att du skall försöka göra den så snart som möjligt efter att din gräsmatta har blivit torr.

Var försiktig att du inte räfsar när det är för blött eller att du räfsar för hårt. Du skall inte störa jorden eller dra upp gräsrötter när du rensar.

Plantera in nya träd, buskar och perenner

Om du vill plantera in nya träd, buskar eller perenner så är nu på tidig försommar den perfekta tiden att göra det. Tänkt på hur växten kommer se ut som vuxen innan du väljer att plantera in den. Plantera inte saker så tätt att de kommer döda varandra när de väl börjar växa till sig. Antalet buskar och träd som passar in i en renodlad alpin trädgård är inte särskilt stort men jag tycker inte att man måste vara alltför puritanskt utan att man kan plantera in de fruktträd man vill ha även om det inte är tematiskt korrekt. Bygg den trädgård du vill ha. Försök inte skapa något efter någon annans koncept.

Kolla att gräsklipparen fungerar

Det är en mycket bra ide att kolla om gräsklipparen fungerar vid denna tid på året. Det är inte särskilt länge tills du kommer att behöva klippa gräset för första gången. Om du försöker starta gräsklipparen för första gången redan nu så får du lite tid att fixa den om den inte vill starta. Om den inte startar kan ett mycket bra alternativ vara att köpa en robotklippare som sköter klippningen helt automatiskt så att du slipper oroa dig över det helt och hållet. Du kan jämföra olika robotgräsklippare här.

Plantera ut försådda växter

Det är nu dags att plantera ut alla de växter som du har drivit upp inomhus. En stor del av dem skall förmodligen planteras ut i krukor och blomlådor men det är också troligt att du har en hel del växter som skall planteras ut på friland. Växter som skall växa i urnor och balkonglådor kan planteras ut tidigare än växter som skall ut på friland. Detta beror på att urnor och blomlådor kan flyttas in i huset om det verkar bli särskilt kallt under en natt. Det är alltid bästa att vänja alla växter vid klimatet ute genom att flytta ut dem på dagarna och in dem på nätterna under några dagar innan man slutligen planterar ut dem.

Rensa

En evig återkommande syssla under försommar, sommar och höst är att rensa ogräs. Försök att rensa bort allt ogräs så tidigt som möjligt. Ju längre det får växa desto svårare blir det att få bort.