Saker att göra under tidig vår

Vid denna tid på året så har solen äntligen kommit och snön börjar smälta. Det är nu under mars och april som arbetet med din trädgård börjar på allvar. Hur mycket arbete du måste göra beror dock helt på din ambitionsnivå. Om du inte vill behöva jobba mycket i trädgården så kan du välja att bara plantera härdiga perenner och i detta fall är det väldigt lite som du behöver göra i din trädgård varje år. Om du däremot vill ha en trädgård fylld med alla möjliga ettåriga örter och andra mer ömtåliga växter så krävs det mer jobb.

I denna artikel kommer vi att titta på de viktigaste sakerna som du måste göra under mars och april för att ge din trädgård den perfekta starten.

Så frön

Det är nu dags att förså de flest växter som behöver försås inomhus. Plantera alla frökrukor i ljusa fönster eller på ett bord precis bredvid fönstret. Hur mycket plats du behöver för dina frön beror helt på hur mycket frön du vill plantera. Kom ihåg att detta är bästa tiden på året  att förså både blommor och grönsaker såsom tomater och chilli. De flesta plantor bör försås ca två månader innan de kan planteras ut. När detta är varierar beroende på var i landet du bor. Du bör aldrig plantera ut växterna innan den sista frostnatten är förbi. Om plantorna måste stå inomhus i mer än två månader så är det ingen katastrof men det blir allt svårare att få plats med växterna inomhus allt eftersom de växer. Det finns även en risk att växterna blir smala och spensliga om de får stanna inomhus för länge. Du kan till stor del förhindra detta genom att placera en fläkt som lätt fläktar fröplantorna. När plantorna svajar lite i vinden så blir de motiverade att skapa tjockare stammar.

Ta bort skydd

Om du har känsliga växter som du har skyddat med granris eller annan marktäckare under vintern så börjar det nu bli dags att ta bort detta skydd. Vänta tills snön har smält och isen kring området har tinat innan du tar bort skyddet. Ta inte bort det för tidigt eftersom en frost natt då kan skada växter men det är även viktigt att du inte väntar för länge att ta bort skyddet eftersom du vill ge den nya tillväxten ljus så tidigt som möjligt.

Ta upp övervintrande plantor ur källaren

Om du har lökar eller växter som har fått övervintra i källaren så är det nu dags att ta upp dem och låta dem börja växa igen. Genom att låta dem börja växa inomhus innan du planterar ut dem så ger du dem en god start och ger dem en bättre möjligt att växa sig mycket stora och vackra under sommaren.

Beskär växter

Vissa växter föredrar att beskäras tidigt på våren. Om du har några växter av denna typ så är nu den bästa tiden  att beskära dem. Tidigt på våren innan all snö smält kan också vara ett bra tillfälle att beskära bort sly eftersom du kan transportera bort det utan att fastna i och förstöra andra växter.

Undvik att gå gräsmattan

Undvik under denna tid så mycket som möjligt att gå på gräsmattan. Detta är sant från att snön börjar smälta fram till att gräset har torkat upp igen. Det är annars mycket lätt att skapa avtryck i gräsmattan när man går. Risken för detta är extra stor under en period efter att snön har smält men medan tjälen fortfarande finns kvar i jorden och förhindrar vattnet från snön från att sjunka undan.

(Man skall helst inte gå på gräsmattan under vintern heller eftersom detta kan orsaka döda grässtycken.)

Plantera vårlökar

Det finns många vår och höstlökar som kan planteras både på våren och på hösten. Om du vill plantera fler lökar så är det nu en bra tid att göra det. Om du har tur så blommar de redan denna vår men om du har otur kan du behöva vänta tills nästa vår. Tänk på att plantera vårlökarna på platser där de inte konkurrerar med vanliga perenner. Gräsbeklädda sluttningar är ofta mycket bra platser för lökväxter. Där kan de sprida sig som de vill.