Att förbereda dig inför våren

Senvintern är en bra tid att börja planera inför våren och sommarens bestyr i trädgården. De åtgärder som du vidtar under tidig vår har stor påverkan på hur din trädgård kommer att se ut hela sommar. I denna artikel kommer vi att titta närmare på de saker som du skall tänka på under Januari och februari för att garantera att din trädgård ser så bra ut som möjligt under sommaren.

Snö

Hur ser situationen ut med snö i din trädgård. Har du stora snödrivor liggande någonstans där du har växter som väntar på att komma upp under våren. Om detta är fallet bör du passa på att ta bort dessa snödrivor tidigt under vintern innan snön börjar smälta. Ta inte bort all snö i dessa områden utan ta bara bort tillräckligt mycket för att snötäcket skall vara ungefär lika tjockt som det är i resten av trädgården. Detta tillåter snön i dessa områden att smälta lika fort som i andra områden. Om du låter snödrivor ligga kvar så kan du få en situation där vissa områden är snötäckta mycket längre än resten av trädgården.

Det bästa är att helt undvika att lägga upp snödrivor på sin tomt under vintern.

Fröer

Vilka fröer vill du plantera och dra upp under våren så att du kan plantera ut framemot sommaren. Detta kan även omfatta en rad sommarlökar såsom t.ex. dahlior. Du kommer troligtvis att vilja börja förså växter inomhus i mars så det är mycket bra att redan nu börja leta reda på de sortera du vill ha och köpa dem. Detta är särskilt sant om du vill ha från som är svåra att få tag i inom Sverige och som du måste beställa utomlands. Ebay har ett mycket stort utbud av alla möjliga frön och lökar. Du skall egentligen ha tillstånd för att importera frön och lökar från utanför EU men den svenska tullen bryr sig vanligtvis inte. Det är relativt vanligt att allt de gör är att skicka med en vänlig lapp i lådan där de ber dig skaffa tillstånd nästa gång du vill importera något.

Försök stödja Svenska fröförsäljare om det finns sådana som säljer de frön du vill ha.

Planera nya rabatter etc

Nu under vintern när det är som kallast så är det en perfekt tid att planera för vad man vill göra under sommaren. Vilka nya rabatter, uteplatser och andra saker som man vill lägga till sin trädgård under sommaren. Genom att göra detaljerade planer under vintern så är man redo att börja bygga när sommaren kommer och behöver inte slösa tid på mer planering. En annan fördel med att planera så här tidigt på året är att man får tid att spara ihop de pengar man behöver för att kunna göra de förbättringar man behöver i sin trädgård. Man får tid att spara ihop pengar för att garantera att de nya trädgårdsdelarna inte bara blir en dröm.

Titta till övervintrande plantor

Om du har pelargoner, dahlior och andra växter som övervintrar i din källare så är nu en väldigt bra tid att se hur de mår. Förhoppningsvis skall de se friska och krya ut. Om de gör det kan de vänta ett par månader till innan du tar fram dem. Om de däremot börjar se farligt svaga ut så kan det vara en bra ide att ta ut dem och sätta dem i ett fönster redan nu så att de får en chans att börja växa igen.

Reparera dina trädgårdsredskap

Jag vet att många bara slänger sina trädgårdsredskap och sedan köper nya när de börjar bli gamla och slitna men jag föredrar att försöka hålla mina i gott skick så länge som möjligt. Med detta i åtanke så vill jag vid denna tid av året leta reda på alla redskap och lägga upp dem på garagebordet och se hur de ser ut. Det första jag gör är att tvätta dem noggrant så att jag får bort alla skit. Efter det ser jag om det finns något behöver slipas eller om de har rostfläckar. Om något behöver slippas så slippar jag dem tills de är riktigt vassa. Rostfläckar tar jag bort med ett fint sandpapper. När allt detta är gjord målar jag mina redskap med en bra vacker rostskyddsfärg. Efter denna behandling är mina redskap ofta reda att överleva i flera år till.