Skapa trädgård efter intresse

trädgård med bänk

Vad är viktigast när man planerar en trädgård? Det går självklart att resonera kring växtval, planteringsmöjligheter och liknande men i längden handlar det om hur trädgårdens sköts och hålls fin. Med andra ord bör man till viss del planera sin trädgård efter eget intresse. Den som inte alls trivs med att rensa bort ogräs bör inte heller plantera sådant som kräver ett stort underhåll osv.

Tiden

Oavsett om det är ätbart eller enbart ögongodis som ska odlas så spelar tiden in när växter ska väljas. Vill du ha något att äta, men inte gillar att rensa, så fokusera hellre på bärbuskar så som vinbär, krusbär och hallon än att skapa ett grönsaksland. Det sistnämnda behöver betydligt mer underhåll än buskarna. Både i rensning, vattning m.m.

Tänk långsiktigt

Även om du älskar din trädgård så kan ledbesvär och andra kroppsliga problem skapa begränsningar för framkomlighet. Kanske är det värt att tänka ett steg längre och undvika trappor och branta gångar så att du kan njuta av trädgården så länge som möjligt.

Gör det svåra enklare

Skapa förutsättningar för att du ska kunna göra det du älskar mest. Låt resten ta minimal tid. Tycker du inte alls om att klippa häckarna men ändå vill ha en fin häck? Köp en riktigt bra häcksax. Det gör arbetet betydligt enklare och framförallt snabbare.

Njuter du inte av att klippa gräset – varför göra det?

Enligt sajten www.Robotgräsklippare.nu finns det ”robotgräsklippare för 5-6000kr upp till 35.000kr”. Är det värt några tusen för att få lös tiden från gräsklippningen till att istället kunna ta hand om trädgården?

Överlag handlar det om att göra det enklare, snabbare och smidigare. Då blir det både lättare, roligare och tid över till annat.

Köp rätt redskap och rätt kläder

Expressen publicerade häromåret artikeln ”Trädgårdsmästaren – Så skapas ett paradis” där både kläder och redskap lyfts upp som en förutsättning för lyckat resultat i trädgården. Precis som nämnts ovan handlar det om att göra det både roligare och lättare. Det är som skribenten skriver att: ” Med rätt val av redskap förenklar du arbetet i trädgården”

Det låter som en självklarhet men allt för många tummar på kvalité och rätt verktyg. På med ett par riktigt bra arbetsbyxor med knäskydd och ge dig själv förutsättningar för att kunna påta i trädgården riktigt länge. Med en mängd fickor har du tillgång till allt från sekatör till märlor utan att behöva gå iväg, Vilka verktyg som du sedan behöver – det avgör helt och hållet din trädgård. Men att lägga pengar på en fin trädgård och sen inte lägga pengar på bra verktyg är fel väg att gå.

Anpassa drömmar till verklighet

Är din dröm realistisk utifrån din tid, din ork och dina möjligheter att vara i trädgården? Många har stora drömmar och drömmar ska man ha. Men låt drömmen möta verkligheten på ett sätt som gör att trädgården verkligen blir vad den ska vara, en oas. Inte en arbetsplats där arbetsuppgifterna är fler än vad man orkar med att hantera.