Vinterns lugn

Det finns inta alltför mycket att göra i trädgården under vintern utom att försöka att undvika att gå på den så mycket som möjligt och skotta snö när det behövs. Försök att undvika att bygga snöhögar i din trädgård om du inte måste. Dumpa snön någon annanstans om du har den möjligheten.

Att vintern är lugn innebär dock inte att det inte finns något alls att göra. Bland de saker som du bör göra under vintern finner du:

Hålla koll på de växter du övervintrar

Försök hålla lite koll på de växter som du övervintrar i källaren. Se om de ser friska ut eller om de behöver vård. Många växter behöver få små mängder vatten under vintern för att inte dö. Om någon av dina växter lämnar sin dvala och börja växa för tidigt så är det bäst att du tar upp den till ett fönster och börjar sköta den som en krukväxt. Om du lämnar den i källaren är risken stor att den dör genom att spendera all sin energi på att försöka växa i de dåliga förhållandena som råder i din källare.

Torka de fröer du samlade under hösten

Förhoppningsvis samlade du en massa fröer under hösten som du kan plantera igen för att få vackra blommor till våren. Dessa fröer behöver nu torkas, paketeras och lagras på en lämplig plats fram tills dess att de är redo att planteras igen. Vissa fröer gror bättre om de förvaras svalt en period innan de planteras. Det är vanligt att man bara rekommenderar några veckor men enligt min erfarenhet är en längre period ofta bättre så länge temperaturen inte sjunker alltför lågt.

Planera snöskottning

Du skall som tidigare nämnt aldrig lägga upp snöhögar på gräsmattan eller där du har rabatter. Undantaget från denna regel är under kalla vintrar då lite extra snö kan hjälpa till att isolera. Under varma vintrar med många dagar med plusgrader så riskerar ett tjockare snötäcke tvärtom att skapa problem för växterna då snön sjunker ihop och skapar en is liknande hinna som kan ledda till brännskador. Om du inte har någon annanstans att lägga din snö än på gräsmattan så rekommenderar jag varmt att du köper en snöslunga som kan fördela snön mer jämt över ett större utrymme istället för att skapa snöhögar. Utbudet av snöslungor är mycket stort och det är inte särskilt svårt att hitta en billig och bra snöslunga.

Ge lite extra kärlek till dina krukväxter

Vintern kan vara en svårt tid för dina krukväxter. Detta är extra sant i Norra Sverige där de korta dagarna innebär att de får mycket lite dagsljus. Detta är speciellt sant för växter i norrfönster. Jag rekommenderar att du köper speciella LED glödlampor utvecklade för att ge växter allt de ljus de behöver och sätter dessa i dina fönsterlampor. Dessa glödlampor är inte många kronor dyrare än vanliga glödlampor och ger dig mycket vackrare krukväxter. Dessa lampor låter dig ha t.o.m den mest ljusälskande växten i ett norrfönster.

Dessa glödlampor låter dig även odla chilipeppar och andra grönsaker i dina fönster under vintern.