Vårlökar – En praktfylld start på året

Vårlökar är en underbar syn varje vår. De fyller oss med hopp om att vintern är slut och att sommaren är på väg. Deras vackra blommor fyller oss med vårkänslor och lycka. De flesta vårlökar är inte vara vackra budbärare för våren utan de är också mycket lättskötta. Man planterar lökarna en gång och sedan får man njuta av blommorna som återkommer i sin trädgård år efter år. Om de trivs, som de ofta gör, blir de bara fler och vackrare med åren. Men kan t.ex. plantera några få krokuslökar i sin gräsmatta ett år och några år senare så dyker massvis med små krokusblommor upp varje vår.

NARCISSERDet finns numera tusentals olika typer av vårlökar som man kan plantera i sin trädgård och många nya typer presenterar varje säsong. Många nya typer är mycket är vackra och skiljer sig mycket från de enklare vårlökarna man såg förr i tiden. Tyvärr är de också ofta känsligare än vad äldre typer är. Det är därför oftast bäst att plantera äldre mer klassiska typer av krokus, tulpaner och andra vårlökar i mer utsatta lägen såsom i gräsmattan medan planterar nyare känsligare typer i mer skyddade lägen såsom runt huset. Det är ofta inte helt etablerat hur långt norrut nya typer av vårlökar kan växa när de först introduceras på marknaden så om man vill vara säker på att de lökar man köper är lämpliga för den klimatzon man lever i är det bäst att vänta ett par år innan man köper nya arter och låta andra experimentera och se hur långt norrut de kan växa.

Vårlökar passar mycket bra i alpina trädgårdar. Detta då många av de vårlökar som vi håller i våra trädgårdar ursprungligen härstammar från bergsområden runt om i världen. De är med andra ord anpassade för att leva i den typ av miljö som vi försöker återskapa i en alpin trädgård. Om de planteras på rätt platser i en alpin trädgård. I sluttningar där solen når en stor del av dagen så kan man ofta få sina vårlökar att blomma mycket tidigt på våren. Detta då solen snabbt smälter snön och värmer jorden så att lökarna kan börja växa.

Några av de mest populära vårlökarna som är lämpliga för alpina trädgårdar inkluderar.

 • KrokusKROKUS
  Det finns många olika typer av krokusar (Släkte Crocus). Det finns 80 olika vilt förekommande krokusar. Bland dessa återfinns bland annat den ekonomiskt mycket betydelsefulla saffrankrokusen. Den växt från vilken saffran utvinns. Saffran kommer från artens insamlade ståndare.Vid sidan av de 80 vilt förekommande arter finns det ett mycket stort antal varianter som tagits fram för trädgårdar.Den vanligaste typen av krokus i Sverige är vårkrokus (C. vernus) och saffrankrokus (C. Sativus). Det finns dock även höstblommande krokusar.Krokusar växer sig inte särskilt hög. Vanligtvis bara 8-10 cm och har vackra blommor. De blommar mycket tidigt på våren. Lökarna är fleråriga och förökar sig snabbt om de trivs. De är vackra både i rabatter och i gräsmattan. Krokuslökar är små och man kan ofta köpa stora packet billigt. Man kan därför för en relativt liten peng köpa flera tusen lökar och plantera dem i gräsmattan. Om de trivs kommer gräsmattan efter några år vara full av blommor varje vår. De tar inte skada att man senare under våren och sommaren klipper gräset.
 • Tulpaner
  Tulpaner tillhör släktet Tulipa. Det finns flera hundra olika arter av tulpaner och många tusen olika odlingsformer. Tulpaner kan numera se ut på en lång rad olika sätt. De flesta tulpaner vi planterar i våra trädgårdar är hybrider. Alla trädgårdstulpaner delar in en av 14 olika grupper. Det finns också en 15 grupp som bara innehåller vilda naturliga rena tulpaner Dessa grupper är:
 1. Enkelblommiga tulpaner. Tåliga och passar bra i trädgårdar.
 2. Tidiga fylldblommiga tulpaner
 3. Triumftulpaner (Hybrider mellan grupp 1 och 4)
 4. Darwinhybridtulpaner
 5. Senblommande enkelblommiga tulpaner. Dessa växer sig höga och blommar senare än andra tulpaner.
 6. Liljetulpaner En annan typ som blommar sent.
 7. Franstulpaner. Blommorna har som namnet antyder kransade kronblad.
 8. Grönbandad tulpaner. Denna grupp har blommor med gröna strimmor på utsidan
 9. Rembrandttulpaner. Tulpaner av denna typ av flerfärgade blommor.
 10. Papegojtulpaner. Dessa tulpaner har en mycket speciellt utseende och ser lätt förvridna ut.
 11. Sena fylldblommiga tulpaner
 12. Kaufmanntulpaner
 13. Kejsartulpaner
 14. Påfågelstulpaner: Det finns tulpaner av alla färger och av alla höjder så du kan alltid hitta en som är lämplig för just den position där du vill plantera dem.
 • Snödroppar
  SNÖDROPPARSnödroppar är små delikata men mycket dåliga vårlökar som snabbt förökar sig och kan skapa stora mattor. De används med fördel under träd, i gräsmattor och sluttningar. Snö droppar blommor mycket tidigt på våren. Oftast medan det fortfarande är snö kvar på marknaden.De tillhör släktet Galanthus. Lökar finns under hösten tillgängliga i de flesta matbutiker och är mycket billiga. Detta är extra sant om man köper stora packet. Lökarna är mycket små.
 • Hyacinter
  Hyacinter förknippas oftast med jul och julgrupper men de kan också i en stor del av Sverige hållas utomhus som vårlökar. De har svårt att överleva vinter i Sveriges nordligare delar och behöver där täckas för att klara vintern. De är härdiga till zon IV, zon V i skyddade lägen. Hyacinter tillhör arten Hyacinthus orientalis. De är mycket vackra men är tyvärr giftiga. Något som är värt att beakta innan man planterar dem om man har små barn eller husdjur.
 • Narcisser
  NARCISSERNarcisser är en grupp av olika vårlökar. Exempel på populära narcisser inkluderar påsk och pingstliljor. Båda dessa vårlökar är namngivna efter den tid då de blommar. Påskliljor är gula medan pingstliljor är vita eller gulvita. Narcisser är mer känsliga än många andra vårlökar och måste ha bra förhållanden och rätt växtplats för att trivas. De är nära släkt med krokusen.
 • Allium
  Allium är vårlökar som tillhör släktet äkta lökar. De blommar med vackra röda eller vita bollar av blommor. De är dåliga och påminner om vanliga lökar men med mer spektakulära lökar.