Lavendel

Lavandula angustifolia

lavenderLavendel är en flerårig perenn som tillhör familjen kransblommiga växter. De kan bli 50-100 cm höga och trivs bäst om de är placerade i en väldränerad jord på en solig plats. Lavendeln mår inte bra utav för mycket regn varken under våren eller hösten.

Det finns dvärgarter av lavendeln som inte blir större än 25-40 cm höga.

Lavendeln har sin blomningstid mellan juni-augusti. Blommorna kan torkas och hängas upp i ditt hem. De luktar gott och doften från blommorna håller mal och andra skadedjur borta från garderoben. De passar bra i blombuketter både nyplockade eller torkade.

Plantorna ska planteras på ett avstånd av 30 cm.

Blommorna är vanligen blålila och bladen är små och silvergrå. Det finns även sorter av lavendel som blommar med vita eller rosa blommor.

För att slippa risiga lavendelbuskarna kan du beskära dem kraftigt varje eller vartannat år. Klipp då ner dem långt , lämna ungefär en tredjedel av busken kvar. Om du gör det vartannat år kan du det året du inte klipper ner istället trimma buskarna lite fint. Plocka bort gamla vissna blad och forma till buskarna. Då en buske klipps ner kommer den snart igen att blomma och många nya skott. Om du bara låter din lavendel vara utan att klippa ner den är risken att den inte kommer blomma lika kraftigt och att grenarna blir kala och tråkiga. Bästa tiden på året att utföra beskärningen är i mars eller början av april.

I södra Sverige växer lavendeln vilt. Blomnamnet lavandula kommer från det latinska ordet för tvätta, lavare. namnet syftar till att det användes under medeltiden och ännu idag i badet. Både växtens blad och blommor innehåller eteriska oljor men doften skiljer sig åt.

Lavendelväxten kan drabbas av insekten spottstrik som suger ut näring ur växtens stjälk och skott. Spottstriken skyddar sig mot fiender genom att utsöndra ett slags skum omkring sig. Man kan se det tydligt på många växter och det brukar i folkmun kallas för ormspott. Det är ett vitt, kladdigt skum. För att få bort spottet från växten kan man skölja av den med vatten och sedan duscha den lätt med växtsåpa. Lavendeln råkar också lätt ut för fjärilslarver och gråmögel. Regnar det mycket så uppkommer gråmöglet  framförallt lätt efter en blöt och blaskig vintern.

Lavendeln kan användas till att smaksätta olika rätter eller användas till att koka te på blommorna. Torkad lavendel kan läggas i doftpåsar som får det att lukta gott i garderoben.