Höst – vackra löv och mycket städning

Hösten kan vara en mycket vacker tid i en trädgård men det är också en sorglig tid eftersom detta är den tid då allt dör ner i väntan på en ny vinter.

Ta till vara all frukt och grönsaker

Hösten är en tid då det är dags att skörda all frukt och alla grönsaker som du vill ta hand om. Allt som du lämnar på träden eller på marken kommer bli mat åt djur under vintern. Vilka frukter och grönsaker du har att ta vara på beror helt på vad du har planterat. Ibland kan det vara svårt att ta till vara på allt. Om man inte kan göra något med det så kan det vara bättre att lämna dem till djuren men man bör alltid försöka att ta till vara allt som man kan använda själv så långt som möjligt.

  • Rotfrukter såsom potatis , morötter och rovor håller mycket länge om man förvarar dem svalt och man kan med rätt förvaring se till att man har alla rotfrukter man behöver fram till nästa skörd.
  • Frukter såsom äpplen och päron är svårare att lagra. De kan hålla några månader under ideala förhållanden och många svenskar tycker inte om dem efter att de har blivit bara några veckor gamla. Detta innebär dock inte att man inte kan göra något med dem. Man kan göra cider, saft och äpplemos som håller en mycket lång tid.
  • Bär har en mycket kort hållbarhet efter att de har plockats. Turlig nog så fryser nästan alla bär mycket bra och man kan därför spara sina bär tills dess att man behöver dem. Om man äter dem frusna så smakar de nästan exakt som färska bär. Om man låter dem tina så blir de lite sötare än de var innan de blev frusna. Bär kan också användas för att göra sylt och saft.

Beskär träd och buskar

Hösten är ett bra tillfälle att beskära en lång rad tråd och buskar. Däribland hittar man bland annat t.ex. äpplen och päronträd. Gå igenom din trädgård och se om det är något som behöver beskäras.

Ta in väster som du vill övervintra

Det är återigen dags att ta in växter som du vill övervintra till din källare eller till annat svalt utrymme. Låt plantorna torka ut innan du ställer in dem. Läs alltid övervintringsguider till alla växter som du vill övervintra innan du försöker övervintra en växt.

Täck över känsliga växter

Skydda alla dina känsliga växter som har svårt att överleva vintrarna i ditt område genom att lägga isolering på jorden runt plantan. Isolering kan vara allt från grangrenar till frigolit. Genom att skydda växter kan man få växter som normalt inte kan överleva i din växtzon att frodas.

Räfsa bort alla löv

Rensa bort alla löv innan den första snön faller. Löven kan ge gräsmattan en viss isolering men detta är normalt inte nödvändigt och om du väntar tills på våren så är det mycket svårare att få bort löven utan att förstöra gräsmattan. Ett bra alternativ om du inte har alltför mycket löv på din trädgård kan vara att göra gräsklipparen över löven några gånger tills de är mycket finfördelade och kan få ligga kvar på gräsmattan som gödsel. Detta minskar behovet av konstgödsel. Försök att bara räfsa på torra dagar.

Plantera höstlökar

Nu är det också dags att plantera alla höstlökar som du vill skall komma upp och ge blommor nästa vår. Lökväxter passar mycket bra i en alpin trädgård och jag rekommenderar att du planterar så mycket läkare du kan. Plantera både i gräsmattan, i sluttningar och i rabatter. Försök få allt att se naturligt ut. Som att läkarna växte där vilt.

Samla fröer

Samla fröer från alla ettåriga växter som du vill kunna så igen nästa år.